Nederlands   English


 
 
Psyche. Architect: René van Zuuk
Woonhuis met gastenverblijf (2001). Architect: Jurgen van Staaden
Hard Glas. Architect: Benthem Crouwel Architekten
Bouwexperiment De Fantasie

In 1982 organiseerde stichting De Fantasie de prijsvraag 'Ongewoon wonen'. De opdracht was om een fantasievolle woning te ontwerpen die geheel naar eigen wens zou zijn. Deze woning zou slechts vijf jaar blijven bestaan, omdat zo aan de normale regelgeving viel te ontkomen.

Uit 142 inzendingen werden tien winnaars gekozen. Hun prijs? Een kavel van 450 m˛ aan de zuidoever van het Weerwater, waar zij hun ontwerp mochten realiseren.

Het resultaat is een groep ongewone woningen die overigens nog steeds bekeken kan worden, want vanwege de grote belangstelling uit binnen- en buitenland zijn de experimentele huizen behouden.

In 1989 werd de prijsvraag 'Ongewoon wonen 2' uitgeschreven, omdat er twee kavels waren vrijgekomen. Het resultaat hiervan is de woning 'Psyche' van de architect René van Zuuk.


Boven de Zeespiegel. Architect: Jan Wagenaar & Hans Weijsenveld
Campus. Architect: Hans Slawik
Polderblik. Architect: Teun Koolhaas
Cargo. Architect: Michiel van de Palen & Peter Claassens
Ibis. Architect: Michel Koolen
Bouwexperiment De Realiteit

Na het succes van het bouwexperiment 'De Fantasie' schreef stichting De Fantasie in 1985 opnieuw een prijsvraag uit. Wederom was het de bedoeling dat de te ontwerpen woningen tijdelijk zouden zijn, zodat de fantasie van de deelnemers niet belemmerd zou worden door de beperkingen die normale regelgeving met zich meebrengt.

Ditmaal werden uit 185 inzendingen 17 winnaars gekozen, die op een kavel aan de zuidelijke kant van de Noorderplassen hun ontwerp mochten realiseren.

Net als bij 'De Fantasie' was de beoogde levensduur van de bouwsels aanvankelijk vijf jaar, en ook in dit geval staan de winnende woningen dankzij (inter)nationaal succes nog altijd overeind.

Anders dan bij 'De Fantasie' zijn de bouwsels echter niet geschikt om permanent bewoond te worden en daarom gebruiken hun bedenkers ze tegenwoordig als weekendhuisje.