Nederlands   English


 
 
La Defense. Architect: Ben van Berkel/UNStudio
La Defense. Architect: Ben van Berkel/UNStudio
La Defense. Architect: Ben van Berkel/UNStudio
La Defense. Architect: Ben van Berkel/UNStudio
La Defense. Architect: Ben van Berkel/UNStudio
La Defense: de Parel van Almere

Naast de markante gebouwen in het Nieuwe Stadshart, de twee experimentele woonwijkjes 'De Fantasie' en 'De Realiteit', en enkele speciale woonwijken zijn er in Almere nog meer opmerkelijke gebouwen te vinden.

Het meest fotogenieke gebouw is zonder twijfel La Defense van architect Ben van Berkel (UNStudio), bekend van o.a. de Erasmusbrug in Rotterdam. Dit gebouw vindt men aan de Willem Dreesweg 14-24 (circa 5 minuten lopen vanaf station Almere Centrum). Wie La Defense wil bewonderen, kan dit het best tijdens kantooruren doen, want aangezien o.a. het UWV erin gehuisvest is, wordt het buiten kantooruren met hekken afgesloten, waardoor je het binnenterrein niet kunt zien. En dit is nu juist het spectaculairste deel van La Defense! Terwijl de gevel aan de buitenkant bepaald wordt door - weinig opvallende - zilverkleurige aluminium platen, zijn de glazen gevels van het binnenterrein beplakt met reflecterend folie, waardoor de kleur van de gevel bij elke stap verandert: van rood naar geel of groen, en alles wat daartussenin zit!


Nog meer bijzondere gebouwen...

Wie Almere via de A6, afslag Almere Stad, binnenrijdt, ziet meteen de controversiėle Brandboxx; zowel bewonderd als verafschuwd.

In het centrum vind je onder meer het ACTA/PABO-gebouw van architect Frank van Waes, dat opvalt door zijn rode kleur en glazen wand (aan de Cinemadreef). En in de Filmwijk staat het paarse Gezondheidscentrum, ontworpen door Aldo en Hannie van Eyck.

Aan de Almeerse kant van de Oostvaardersplassen bevindt zich natuurbelevingcentrum ‘De Oostvaarders’, geopend in 2009. Dit gebouw is ontworpen door Drost + Van Veen architecten bv en biedt plaats aan een informatiecentrum, restaurant, leslokaal, panoramaruimte (op de eerste verdieping) en een vergaderzaal. Om de natuur zo min mogelijk te verstoren moest er snel gebouwd worden. Om die reden bestaat het gebouw voornamelijk uit prefab massief houten wanden en vloeren.

In Almere's nieuwste stadsdeel Almere Poort staan niet alleen opvallende woningen, maar ook enkele bijzondere gebouwen. Aan de rand van Almere Poort, vlakbij de Oostvaardersdijk, staat het knalrode Warmte Overdracht Station (2012) van Nuon. Zeer heet water, dat vanuit Diemen via een acht kilometer lange leiding in het IJmeer hierheen wordt getransporteerd, wordt in het Warmte Overdrachts Station op het Almeerse stadswarmtenet overgebracht. Een zijde van het gebouw bestaat voornamelijk uit glas en geeft een industrieel ogend inkijkje.

Aan de Evenaar in Almere Buiten (Indische Buurt) worden momenteel enkele opvallende gebouwen gerealiseerd, zoals de Van Hanh Pagode (een Vietnamese Boeddhistische pagode) en een moskee.