Watervilla's in de Eilandenbuurt (Curaçaostraat/de Wetering). Architect: Ben van Berkel/UN Studio
Watervilla's in de Eilandenbuurt (Curaçaostraat). Architect: Ben van Berkel/UN Studio
Waterwoningen aan de Wetering in de Eilandenbuurt. Architect: Laura Weeber
Eilandvilla's in de Eilandenbuurt (Sabapier). Architect: Ben van Berkel/UN Studio
Lotuswoningen in de Tahitistraat in de Eilandenbuurt. Architect: Marlies Rohmer
'Pakhuizen' in de Eilandenbuurt (Bonairepier). Architect: Maarten Min
Appartementengebouw in de Eilandenbuurt
Appartementengebouw in de Eilandenbuurt
Appartementengebouw in de Eilandenbuurt
Appartementengebouw in de Eilandenbuurt. Architect: Peereboom Voller/de Architekten Cie.
Gewild Wonen in de Eilandenbuurt

Na het ontstaan van de experimentele woonwijkjes 'De Fantasie' en 'De Realiteit' in de jaren '80 van de vorige eeuw, hebben met name de buitenexposities van de BouwRAI opmerkelijke woonwijken opgeleverd.

Het gaat hierbij om de Muziekwijk (1990) en de Filmwijk (1992) in Almere Stad en meer recent de Eilandenbuurt (2001) in Almere Buiten.

De titel van de Bouwexpo 2001 luidde 'Gewild Wonen'. Het ging hier om consumentgericht bouwen, waarbij het de bedoeling was dat de huizen zouden voldoen aan de specifieke, individuele wensen van hun toekomstige bewoners. Dit doel is door verschillende factoren, zoals een tekort aan samenwerking tussen de betrokken partijen en tijdgebrek, niet geheel bereikt. Niettemin hebben de bewoners in meer of mindere mate bepaald hoe hun woning er uitziet.

Zo zijn de zogenaamde pakhuizen van architect Maarten Min (Bonairepier) aan de buitenkant weliswaar hetzelfde, maar kunnen zij aan de binnenkant naar believen worden ingedeeld (vast is alleen de kern met trappen en leidingen). Hoewel het wonen dus niet zo wild geworden is als beoogd, is een wandeling door de Eilandenbuurt zeker een aanrader.
 
De Rooie Donders in de Regenboogbuurt. Architect: Liesbeth van der Pol
Hennahof in de Regenboogbuurt. Architect: Liesbeth van der Pol
Chartreusestraat in de Regenboogbuurt. Architect: Wickham Van Eyck Architects
Siennastraat in de Regenboogbuurt. Architect: Geurst & Schultz
Siennastraat in de Regenboogbuurt. Architect: Geurst & Schultz
Pigmenthof in de Regenboogbuurt. Architect: Jurjen van der Meer
Regenboogweg in de Regenboogbuurt
Mahoniestraat in de Regenboogbuurt
Siennastraat in de Regenboogbuurt. Architect: Geurst & Schultz
Chamoisstraat in de Regenboogbuurt. Architect: Wickham Van Eyck Architects
Kleurrijk wonen in de Regenboogbuurt

Pal naast de Eilandenbuurt in Almere Buiten ligt de Regenboogbuurt. De inspiratiebron voor deze buitengewoon kleurrijke wijk is de "Onkel Toms Hütte" (1926-1932), ontworpen door de Duitse architect Bruno Taut, in het Berlijnse Zehlendorf.

Naast huizenblokken in alle kleuren van de regenboog staan er ook enkele gebouwen die niet alleen opvallen door hun kleur, maar ook door hun vorm. Zo staan er in de Chartreuse- en Chamoisstraat gele torenwoningen, die ontworpen zijn door Wickham Van Eyck Architects.

Aan de Lage Vaart (in de Pastelstraat) staan drie rode torenflats, de Rooie Donders, ontworpen door Liesbeth van der Pol. Hun vorm refereert aan de graansilo's die hier vroeger stonden.

Het project Klein India in de Hennahof, eveneens ontworpen door Liesbeth van der Pol, bestaat uit 72 woningen, 6 "mandeligheden", een natuurstrook en een vijver.

Veel huizen in de Regenboogbuurt hebben de kleur die in de straatnaam wordt vermeld; niet alleen een plezier voor het oog, maar ook nog eens goed voor je woordenschat!
 
Almere Poort
Almere Poort
Almere Poort
Almere Poort
Almere Poort
Almere Poort
Almere Poort
Almere Poort
Almere Poort
Almere Poort
Almere Poort

Almere Poort is het nieuwste stadsdeel van Almere en nog volop in ontwikkeling. Almere Poort behelst momenteel het Europakwartier, Homeruskwartier, Olympiakwartier en Columbuskwartier. Elk kwartier heeft zijn eigen karakter. In het Columbuskwartier bijvoorbeeld staat duurzaamheid centraal. Je vindt hier dan ook straten vol rijtjeswoningen die standaard zijn uitgerust met zonnepanelen boven het dak, hetgeen deze straten overigens een unieke aanblik verschaft.

In Almere Poort tref je een grote verscheidenheid aan woningen aan. Er is veel ruimte voor mensen die in hoge mate persoonlijk vorm wensen te geven aan hun woning, tot aan de mogelijkheid een kavel te kopen en daarop zelf een huis te bouwen. In sommige straten is de diversiteit zelfs zo groot dat geen twee huizen hetzelfde zijn.

Tegelijk met het ontstaan van de diverse kwartieren zijn alle nodige sociale voorzieningen gebouwd, zoals scholen, een gezondheidscentrum, winkels, bushaltes en NS station Almere Poort. Bovendien zijn er enkele bijzondere gebouwen te vinden, zoals het Topsportcentrum Almere en KindercASLa, dat de vorm heeft van een roze taart.

 
Nog meer bijzondere woningen...

In de wijk Overgooi (gelegen achter de Gooimeerdijk-Oost) in Almere Haven trekt de knaloranje Villa Overgooi, ook wel Villa van Vijven genoemd, veel bekijks. Deze villa is ontworpen door NEXT Architects, in opdracht van een bewonerscollectief van vijf particulieren. De villa bestaat dan ook uit vijf verschillende woningen. In 2008 werd de Villa van Vijven genomineerd voor de Gouden Piramide, de Rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap.

In de uitgestrekte wijk Tussen de Vaarten in Almere Stad bevinden zich enkele straten die gekenmerkt worden door een opvallende architectuur, zoals de 'geluidswalwoningen' van Tangram Architekten en de groene slinger van appartementen langs de Hoge Vaart (Renoirstraat), 'Twoface', van NIO architecten.

Ook de piramidevormige woningen aan het water in de Victoria Regiastraat (Bloemenbuurt, Almere Buiten) spreken veel mensen aan.