Overal in Almere kun je fraaie kunstwerken aantreffen. Vaak wekken zij een lach op, zoals de ufo die net uit de hemel lijkt te zijn gevallen en zich een gat in de straatstenen van de Filmwijk heeft geboord, of het half gezonken bootje in de Paarlemoervijver. Andere kunstwerken roepen vooral vragen op en zetten aan tot reflectie. De beeldengroep 'De ontmoeting' in de Bloemenbuurt bijvoorbeeld, want waar zouden die in winterjassen gehulde figuren het toch over hebben? Kennen ze elkaar of zijn ze elkaar toevallig tegengekomen?Locatie: Boomgaardweg, Parkwijk (Almere Stad)Locatie: in de Paarlemoervijver, Regenboogbuurt (Almere Buiten)'Don't wait for me in a borrowed home' (1998) door Henk Visch. Locatie: Stationsstraat (Almere Stad)


'Fallen' (1999) door Thom Puckey
Locatie: Buñuellaan, Filmwijk (Almere Stad), bij het Baken Park Lyceum


Door Thomas Houseago
Locatie: Boomgaardweg, Parkwijk (Almere Stad)'Joop den Uyl' door Kees Buckens (1992). Locatie: Doctor J.M. den Uylpark, Muziekwijk (Almere Stad)'De ontmoeting' door Willem G. van de Hulst. Locatie: Bougainvillepad, Bloemenbuurt (Almere Buiten)


'Voortvarend' (2012) door Siemen Bolhuis. Locatie: Wandellaan, aan het Weerwater'Polderland Garden of Love and Fire' door Daniel Libeskind
Locatie: Pampushavenweg in de Pampushout


Door Hans Koetsier
Locatie: Oostervaardersdijk, bij de kruising met de Grote Vaartweg
'Mijn Sepiastraat is okergeel' (2009) door dichteres Maria van Daalen. Het gedicht 'Thuis' staat te lezen op de muren van haar huis. Locatie: Sepiastraat, Regenboogbuurt (Almere Buiten). In de Regenboogbuurt is nog een gedicht van de hand van Maria van Daalen te vinden, namelijk om de hoek van de Paarlemoervijver. Dit gedicht heeft als titel 'Almere'.


'Laura' (2008) door Anita Franken. Locatie: Sieradenweg, Sieradenbuurt (Almere Buiten)'Zomer in de stad' (2010) door Auke de Vries. Locatie: Nederlandstraat (Almere Poort)