Nederlands   English


 
 
Fietsen in Almere

Almere is rijk aan schitterende natuurgebieden én aan rustige, verkeersveilige wandel- en fietspaden: een ideale combinatie voor wie al wandelend of fietsend wil genieten van de natuur.

Een rondje Lepelaarplassen (circa 12 km) is een absolute aanrader voor wandelaars en fietsers. De folder 'Een rondje Lepelaarplassen' met een plattegrond en korte beschrijving is af te halen bij bezoekerscentrum De Trekvogel (Oostvaardersdiep 16, aan de Oostvaardersdijk).

De anwb heeft diverse fietsroutes in Almere uitgezet: Een fietsroute (35 km) rond de Oostvaardersplassen is te downloaden op de volgende website: Fietsroute Oostvaardersplassen (Staatsbosbeheer) . Begin- en eindpunt: Informatiecentrum Oostvaardersplassen, Kitsweg 1, Lelystad.

Staatsbosbeheer heeft ook een speciale mountainbikeroute uitgezet in het Kotterbos (dit bos ligt nabij de Oostvaardersplassen): Mountainbikeroute Kotterbos (Staatsbosbeheer).

Daarnaast is er in Almere een Fietsknooppuntennetwerk, waarmee je via genummerde borden van knooppunt naar knooppunt fietst. Aan de hand van het Fietsknooppuntennetwerk kun je zelf een route uitstippelen. Dit kan onder meer met behulp van de volgende website: www.planjeroute.nl. Je kunt een kaart met het Fietsknooppuntennetwerk ook afhalen bij het VVV-kantoor (De Diagonaal 199, Almere Stad). Bij de VVV kun je ook een fietsroute met beschrijving kopen, zoals de Kromslootparkroute (16,2 km), de Zuiderzeebodemroute (43 km) of de Polderroute (56,1 km).

Wandelen in Almere

Het IVN heeft diverse wandelroutes uitgezet, die gratis te downloaden zijn: IVN-wandelroutes

Staatsbosbeheer telt vele wandelroutes in de natuurgebieden die het beheert. Deze routes zijn meestal te volgen aan de hand van paaltjes met een bepaalde kleur. Zo zijn er meerdere wandelroutes aan de Almeerse zijde van de Oostvaardersplassen: wandelroutes Oostvaardersplassen (Staatsbosbeheer)

Ook in de bossen rondom Stadslandgoed De Kemphaan, het Almeerderhout, zijn vele wandelroutes te volgen: wandelroutes Almeerderhout/Stadslandgoed De Kemphaan (Staatsbosbeheer)

Excursies in de Almeerse natuur

Er worden uiteenlopende excursies georganiseerd door meerdere organisaties. Zo organiseert Staatsbosbeheer bijzondere activiteiten, die vaak wel wat kosten. Zo kun je onder begeleiding van een gids roofvogels of andere vogels gaan spotten, of met de beverbus het Almeerderhout verkennen. Er zijn knutselmiddagen voor kinderen, maar ook diverse bedrijfsuitjes. Per kano op zoek naar beversporen, een bezoekje brengen aan de Stadsbrouwerij of lekker steppen in het bos met je collega's? Het kan allemaal in Almere.

IVN Almere heeft vrijwilligers die geďnteresseerden rondleiden in het Oostvaardersbos en andere natuurgebieden in Almere. Voor IVN leden zijn alle excursies altijd gratis. Ben je geen lid, dan wordt doorgaans een kleine bijdrage per excursie gevraagd. Speciaal voor kinderen is er de IVN Jeugdnatuurclub.

FlevoBirdwatching biedt een bijzondere kans om tientallen soorten vogels te zien en te horen. Tijdens een groepswandeling in het prachtige gebied rond de Oostvaardersplassen helpt een deskundige gids je vogels te detecteren, zoals de bosrietzanger, zwarte ruiter, bruine kiekendief en de slechtvalk. Wie geluk heeft, ziet ook de zeearend. De wandelexcursies zijn geschikt voor zowel leken, als meer ervaren vogelkijkers. Ga voor meer info en aanmelding naar de website van FlevoBirdwatching.