Home       Architectuur       Natuur       Kids       Kunst       Gallery       Info                        

Spelen       Dieren       Beleven       Sporten       Baby's & Peuters       Kinderfeestjes             
SPELEN IN ALMERE
Kinderen van alle leeftijden kunnen zich prima vermaken in Almere. Overal zijn er speelplaatsen te vinden. Daarnaast is er in Almere Haven een grotere buitenspeeltuin, namelijk Speeltuin De Speelhaven (Schoolstraat 259).

Zeker op regenachtige dagen is het fijn dat er in Almere ook indoor speeltuinen zijn. In Almere Buiten vind je het geheel overdekte Kids Playground (Trekweg 41). En in Almere Haven bevindt zich het grotendeels overdekte: Kinderspeelparadijs Ballorig (Scoutingpad 1).

Speeleiland "De Meridiaan" is een natuurlijke speelplek voor avontuurlijke kinderen van 7 tot 14 jaar. Het bestaat voornamelijk uit stenen, water en hout. Kinderen kunnen hier een hut bouwen, de houten uitkijktoren beklimmen of het water oversteken over keien. Speeleiland "De Meridiaan" ligt in de Seizoenenbuurt in Almere Buiten, aan het Maurice Garinpad (naast Jeugdland Buiten), en is gratis toegankelijk.
Het Beatrixpark in Almere Stad (Muziekwijk) is een ruim opgezet stadspark met een speeltuin, kinderboerderij, skatebaan en midgetgolfbanen.

Op Stadslandgoed De Kemphaan kunnen kinderen naar hartelust spelen in het Zuiderzeespeelbos. Dit is een van de grootste speelbossen van Nederland (9 ha). Er zijn vier speelplekken met verschillende thema's: de waterspeelplek met eilandjes en een trekpontje, de picknickplek, de zandspeelplek, en de natuuronderzoekplek. Daarnaast is er op het stadslandgoed nog de kleinschalige Speelhof, waar alle speeltoestellen zijn gemaakt van natuurlijke materialen. In het labyrinth kunnen kinderen al ronddwalend op zoek gaan naar de uitkijktoren. En Stadslandgoed De Kemphaan biedt nog veel meer...
                       
DIEREN
Op Stadslandgoed De Kemphaan kun je behalve spelen ook heel veel verschillende dieren zien. Op het landgoed bevinden zich de apeneilanden van Stichting AAP, waar verwaarloosde apen worden opgevangen. In Dierenpark Almere Jungle leven onder andere stokstaartjes, leguanen, stekelvarkens, vogels, eekhoorns, schildpadden en tijgerpythons. Let op: voor de toegang tot Dierenpark Almere Jungle gelden entreekosten! Dichtbij Dierenpark Almere Jungle staat een koeienstal, waar je een kijkje kunt nemen bij de koeien. Er is ook een kinderboerderij met schapen, varkens, en geiten. Op vaste tijden vertellen dierverzorgers meer over de verschillende dieren.

Verspreid over Almere zijn er nog meer kinderboerderijen; altijd leuk voor jonge kinderen! In de Kruidenwijk in Almere Stad bevindt zich Kinderboerderij de Stek (Rie Mastenbroeksportpark 8). Deze boerderij wordt verzorgd door volwassenen met een beperking.
In de Bouwmeesterbuurt in Almere Buiten vind je Kinderboerderij de Beestenbende (M.J. Granpré Molière 1). Dit is een kleine maar fijne kinderboerderij met konijnen, vogels, varkens, geiten, en paarden. Je kunt er voer kopen voor de geiten en kindjes kunnen konijnen aaien in de knuffelhoek.

In het Den Uylpark ligt de kleine Kinderboerderij Den Uylpark (Heerenveenpad 43 in Stedenwijk, Almere Stad). Het Den Uylpark loopt over in het Beatrixpark, waar zich onder meer een leuke speeltuin en een skatebaan bevinden.

Het is natuurlijk ook leuk om op zoek te gaan naar dieren die in de vrije natuur leven. Langs de uitgestrekte Oostvaardersplassen zul je altijd dieren zien, zoals ganzen, herten, heckrunderen en konikpaarden. Vanaf de panoramaterrassen in het bezoekerscentrum kun je de dieren met behulp van verrekijkers nog beter bekijken.
                       

                       

                       
BELEVEN
Aan het Schipperplein in het Nieuwe Stadshart bevindt zich het kleinschalige PIT Veiligheidmuseum. PIT is ontstaan uit een fusie van het Nederlands Politiemuseum en het Nationaal Brandweermuseum. Je kunt hier dan ook prachtige oude brandweer- en politievoertuigen bewonderen.

In Almere Poort bevindt zich een opvallend gebouw: het is roze en lijkt wel een taart! Het is het Klokhuis, dat in het kader van tv-programma Klokhuis is ontworpen door een kind. De Stichting Stad & Natuur organiseert in het Klokhuis regelmatig leuke en tegelijk leerzame activiteiten voor kinderen.

In het theater van Kunstlinie Almere Flevoland (KAF) in Almere Stad kunnen zowel jonge als oudere kinderen uiteenlopende theatervoorstellingen bekijken.

Eveneens in KAF vind je een bijzondere expo: 'Stad van LEGO'. De bekendste gebouwen in Almere zijn door een Lego Certified Professional nagebouwd met witte Lego-steentjes. De stadsmaquette is gratis te bewonderen.

In theater en cultuurcentrum De Glasbak in de Muziekwijk (Almere Stad) komen diverse podiumkunsten samen. Hier vinden uiteenlopende (amateur)optredens, workshops en culturele evenementen plaats, waaronder theatervoorstellingen voor en door jongeren.
Bij Corrosia, gevestigd in Almere Haven, worden soms ook films, dans- en theatervoorstellingen getoond die geschikt zijn voor kinderen en jongeren.

De bekende familiefilms van het moment kun je zien in Megabioscoop Kinepolis in Almere Stad.

In de verschillende filialen van de Nieuwe Bibliotheek worden vaak activiteiten voor kinderen en jongeren georganiseerd. Zo worden er soms kinderfilms getoond, zijn er theatervoorstellingen en kunnen kinderen coole workshops volgen.

Naast de bibliotheek in Almere Buiten kun je in Erfgoedhuis Almere alles leren over de geschiedenis van Almere.

De Stichting Kleur in Cultuur organiseert kunst- en cultuurworkshops voor kinderen van 4 tot 14 jaar in heel Almere. Zo zijn er onder andere wekelijkse ARTlabs waar kinderen lekker creatief bezig kunnen zijn met diverse materialen.

Tijdens schoolvakanties organiseert Brandkeramiek En Zo keramiekworkshops voor kinderen. Creatieve kids kunnen hier aan de slag met klei en kennismaken met keramiek. De creaties worden tot slot gestookt in een heuse keramiekoven. De keramiekworkshops vinden plaats in Buurtcentrum Amerika in Almere Poort.
                       

                       
SPORTEN
Stoere kids kunnen lekker skaten op de skatebaan in het Beatrixpark (Almere Stad). Ook bevindt zich in dit park de midgetgolfbaan De Beatrixboekaniers waar je tegen betaling kunt midgetgolfen.

In Almere Buiten bevindt zich Bowling Almere met 24 bowlingbanen en de gelegenheid om hapjes en drankjes te bestellen.

Aan de Evenaar in Almere Buiten zijn diverse sportgelegenheden te vinden. Deze zijn gratis toegankelijk en de meeste zijn omringd door hoge hekken. Er zijn velden voor voetbal, basketbal en tennis. Ook is er een grote, populaire skatebaan.

Er zijn in Almere drie zwembaden waar je recreatief kunt zwemmen, te weten: Zwembad Almere Stad, Zwembad De Vrijbuiter en Zwembad Almere Poort.
's Winters kan er geschaatst worden op een schaatsbaan in het centrum van Almere (Schipperplein en Forum) en in Almere Buiten (nabij NS-station Almere Buiten).

Er zijn in Almere veel sportverenigingen en andere organisaties die sportactiviteiten aanbieden. Dit varieert van sportclubs die een aantal gratis proeflessen aanbieden tot organisaties als het AKT (Almere Kenniscentrum Talent) die onder meer naschoolse gymlessen geven. Deze activiteiten kunnen gevonden worden via de websites van SportiefAlmere en Sport en Culuur in Almere.

Ook Talent in Opleiding verzorgt sportieve activiteiten, evenals welzijnswerk De Schoor.
BABY'S EN PEUTERS
Ook voor de allerkleinsten is er genoeg te doen in Almere. De Nieuwe Bibliotheek verzorgt wekelijks in alle filialen een (gratis) voorleeshalfuurtje. In de Nieuwe Bibliotheek in Almere Stad wordt er zelfs op dinsdag-, woensdag- en donderdagochtend voorgelezen. Kinderen kunnen vanaf hun geboorte gratis lid worden van de bibliotheek en bijvoorbeeld een voorleeskoffertje, boeken en kinder-DVD's lenen.

In Almeerse zwembaden worden Liz en Wes Spetterlessen georganiseerd, waar ouders met hun baby of peuter kunnen zwemmen.
Welzijnswerk De Schoor verzorgt talrijke activiteiten voor Almeerders van alle leeftijden, dus ook voor de jongste inwoners. Te denken valt aan Instapje Baby, Opstapje en Mini SamenSpel.

Talent in Opleiding geeft ouders de kans om samen met hun peuter of kleuter in een gymzaal te komen sporten. Bij peutersport moet je denken aan samen bewegen op muziek, een bal door een korf gooien, verstoppertje en over een parcours van gymtoestellen rennen en klimmen. Peuters krijgen letterlijk en figuurlijk veel ruimte, ze kunnen leeftijdsgenootjes ontmoeten en het is ook nog eens gratis!

Ook De Droomspeelbus (onderdeel van De Schoor) organiseert peutergymlessen.
KINDERFEESTJES
Bij de bovengenoemde plekken is er meestal ook een speciaal arrangement te reserveren voor wie een kinderfeestje wil vieren. Voor wie echter eens iets anders wil dan een feestje in een indoor speeltuin (hoe leuk ook) volgen hier een paar ideeën voor een kinderfeestje:

 • Glamour Faces
  Wat: verkleden en schminken rond een thema (bijvoorbeeld: prinsessen, piraten, Halloween), fotoshoot
  Waar: De Paal 7 (Almere Haven)

 • Jeugdland Almere
  Wat: hutten bouwen
  Waar: Almere Stad, Almere Buiten en Almere Haven

 • Jumping Jack
  Wat: indoor trampolinehal, waar je o.a. kunt jumpen en battlen
  Waar: Koninginneweg 1 (Almere Stad)