Home       Architectuur       Natuur       Kids       Kunst       Gallery       Info                        

Muurschilderingen       Beeldende Kunst       Gedichten                   


MUURSCHILDERINGEN IN ALMERE HAVEN
Almere Haven wordt opgesierd door een aantal prachtige muurschilderingen. Dit is vooral te danken aan wooncorporatie De Alliantie die hiertoe sinds 2002 opdracht heeft gegeven. De Haagse kunstschilder Nanne Balyon heeft meerdere van deze opdrachten voor zijn rekening genomen. Zijn muurschilderingen worden gekenmerkt door humor en figuratieve afbeeldingen die verwijzen naar de Almeerse geschiedenis. Zo staan op de muurschildering 'Restaurant De Burgemeester' uit 2003 alle zeven burgemeesters afgebeeld die Almere tot dan toe had gehad. Deze muurschildering beslaat een gevel in de smalle doorgang van de Markt naar Plaats. Nanne Balyon heeft dit werk samen met zijn jongste broer Simon gemaakt.

Pal achter de havenkom van Almere Haven (Sluis) is nog een metershoge muurschildering van Nanne Balyon te zien: 'Holland Triathlon'. Balyon schilderde diverse triatleten, zowel in volle actie als staande op een erepodium.

Dit kunstwerk herinnert aan het feit dat de Holland Triathlon in 2007 voor de 25 e keer in Almere werd gehouden. De eerste keer gebeurde dit in 1983. De jaartallen 1983 en 2007 zien we dan ook niet toevallig terug boven het geschilderde erepodium. In 2013 is de naam 'Holland Triathlon' veranderd in 'Challenge Almere-Amsterdam'.
Bozorg Khazraie, een uit Iran gevluchte kunstenaar heeft op de hoek van Brink en Stadswerf een boeiende muurschildering gemaakt, getiteld 'Thuiskomst'. We zien hoe een man en vrouw elkaar bij thuiskomst begroeten. Ook de boven- en benedenburen kijken opgewekt naar dit liefdevolle tafereel. Naast de geschilderde voordeur zit een oudere man, ogenschijnlijk ontspannen en in gedachten verzonken. Naast hem zit een hond die op zijn beurt naar de toeschouwer kijkt.

Op de hoek van de Markt en de Kerkgracht zien we de muurschildering 'De Ideale Stad', ook wel 'Baders' genoemd, uit 2002. Het is gemaakt door de kunstschilder Gijs Frieling, die in zijn jeugd zelf aan de Kerkgracht heeft gewoond. Net als bij andere kunstwerken in Almere het geval is, wordt de muurschildering ontsierd door duidelijk zichtbare beschadigingen. Tijd voor een renovatie dus...

In de Kruisstraat siert de muurschildering 'City Life' (2008) van Monaa van Vlijmen een zijgevel van een winkel/appartementencomplex. We zien een wirwar van groene takken. Op sommige knooppunten van die takken vormt zich een roze hart. Het kunstwerk gaat dan ook over de liefde.
                 

           

           

           

           

           

           

           

           

                 
NOG MEER MUURSCHILDERINGEN
In de rest van Almere zijn muurschilderingen helaas dun gezaaid. In de Indische Buurt in Almere Buiten heeft graffitikunstenaar Hugo Kaagman drie lage, brede muren beschilderd. Deze muurschilderingen bevinden zich aan de Palembangweg. De muren dienen ter afscheiding van de binnenruimte van drie, parallel aan elkaar gelegen appartementencomplexen. De kenmerken van het kunstenaarschap van Hugo Kaagman zijn duidelijk zichtbaar: humor, het gebruik van Delfts blauw, typisch Hollandse landschappen en oosterse patronen. De eerste muurschilderingen maakte hij in 2005. In 2015 en 2016 heeft hij nieuwe muurschilderingen gemaakt. Ook ditmaal springen de typisch Hollandse taferelen en oosterse patronen in het oog, althans op de eerste en tweede muur (vanuit centrum Almere Buiten gezien). Op de eerste muur staan heel veel Delfts blauwe kikkers: kikkers die dansen, springen, muziek maken of zelfs een joint roken. Kortom, het is een vrolijke boel op de 'Frog Wall'.
De derde muur ademt een Aziatische sfeer: tijgers en andere exotische dieren bevolken een natuurrijk landschap, inclusief palmbomen en sawa's. We zien een stralende Boeddha, rijsttelers, tempels en sierlijke dames met sarong en parasol. Deze muur herinnert iedereen eraan dat dit de Indische Buurt van Almere is.

In Almere Stad (Doesburgkade) is een sprookjesachtige muurschildering te vinden: 'De Zeemeermin'. Er staat een beeldschone zeemeermin met vleugels op afgebeeld. Ze blaast op een dwarsfluit en zit op een schommel met bloemen. De touwen van de schommel hangen ogenschijnlijk los in de hemel. Op de achtergrond zien we gebergte en een zonsopkomst. Deze muurschildering zou verwijzen naar een Arabisch gedicht. Bozorg Khazraie heeft 'De Zeemeermin' in 2003 geschilderd. In 2015 heeft hij deze muurschildering niet alleen hersteld, maar zelfs uitgebreid. In 2004 heeft deze kunstenaar in Almere Haven de muurschildering 'Thuiskomst' gemaakt.