Home       Architectuur       Natuur       Kids       Kunst       Gallery       Info                        

Oostvaardersplassen       Almeerderhout       Lepelaarplassen       Kromslootpark       Pampushout       Nog meer natuur       Praktisch            
OOSTVAARDERSPLASSEN
Een bezoek aan Almere is niet compleet zonder een tocht langs de Oostvaardersplassen. Dit uitgestrekte moerasachtige natuurgebied (5600 ha) strekt zich uit tussen Almere en Lelystad en heeft nu al internationale faam verworven.

In dit open landschap leven honderden heckrunderen, konikpaarden en edelherten, maar ook vossen en tientallen soorten vogels.
De beroemdste vogel is de zeearend, die in dit gebied leeft en broedt.

Dankzij de omringende wandel- en fietspaden en de talrijke observatieheuvels en schuilhutten zijn er veel mogelijkheden om met behulp van een verrekijker of spotting scope tientallen dieren te zien.
             

               
BEZOEKERSCENTRA
Voor bezoekers van de Oostvaardersplassen is er zowel aan de Almeerse als de Lelysteedse zijde een bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer. Beide bezoekerscentra vormen het vertrekpunt voor diverse gemarkeerde wandelroutes in de omgeving van de Oostvaardersplassen.


Natuurbelevingcentrum De Oostvaarders in Almere

Bij Natuurbelevingcentrum De Oostvaarders aan de Almeerse kant van de Oostvaardersplassen kun je door middel van een expositie, films, en folders meer informatie krijgen over dit fascinerende natuurgebied. Vanaf de eerste en tweede verdieping heb je bovendien een fabuleus uitzicht en kun je talloze dieren met behulp van de aanwezige verrekijkers en spotting scopes nog beter bekijken. In het café op de begane grond kun je iets te eten of te drinken kopen.
Op loopafstand van Natuurbelevingcentrum De Oostvaarders (Almere) bevindt zich een parkeerplaats.

Adres: Oostvaardersbosplaats 1, Almere


Buitencentrum Oostvaardersplassen in Lelystad

Ook in Lelystad is er een bezoekerscentrum, te weten Buitencentrum Oostvaardersplassen. Je kunt hier een handige brochure over de Oostvaardersplassen, inclusief een plattegrond met wandelroutes, en leuke souvenirs kopen. Bij dit bezoekerscentrum bevindt zich eveneens een parkeerplaats.

Adres: Kitsweg 1 (bij de Knardijk)
WANDELEN EN FIETSEN
Frisse lucht, rust en ruimte, vogels en vlinders die rondfladderen, bossen en vergezichten die elkaar afwisselen, kilometerslange autovrije wandel- en fietspaden, paarden en runderen die grazen in de polder... Wat wil een wandelaar of fietser nog meer? De omgeving van de Oostvaardersplassen is, kortom, ideaal om heerlijk te wandelen of te fietsen. Zelf wat eten en drinken meenemen voor onderweg valt trouwens wel aan te raden. Er bevinden zich, afgezien van de beide bezoekerscentra, namelijk geen horecagelegenheden rond de Oostvaardersplassen.


Wandelen

Staatsbosbeheer heeft meerdere wandelroutes uitgezet langs de Oostvaardersplassen en door de aangrenzende bossen, met name het Oostvaardersbos en het Kotterbos. De meeste van deze routes zijn kort (vanaf 1 km) en daardoor ook geschikt voor kinderen.
De wandelroutes van Staatsbosbeheer worden ter plaatse aangegeven met paaltjes in de debetreffende routekleur. De wandelroutes beginnen bij Natuurbelevingcentrum De Oostvaarders of op een parkeerplaats.


Fietsen

Een fietsroute (35 km) rond de Oostvaardersplassen is te downloaden op de volgende website: Fietsroute Oostvaardersplassen (Staatsbosbeheer). Begin- en eindpunt: Natuurbelevingcentrum De Oostvaarders, Oostvaardersbosplaats 1, Almere (of Buitencentrum Oostvaardersplassen, Kitsweg 1, Lelystad).

Staatsbosbeheer heeft ook een speciale mountainbikeroute van 14 km uitgezet in het Kotterbos. Dit bos ligt naast de Oostvaardersplassen.: Mountainbikeroute Kotterbos (Staatsbosbeheer). Beginpunt: P-plaats Stripheldenweg, Almere.