Home       Architectuur       Natuur       Kids       Kunst       Gallery       Info                        

Muurschilderingen       Beeldende Kunst       Gedichten                   


BEELDENDE KUNST
Almere is een jonge stad en daarom zul je er geen standbeelden van controversiële machthebbbers uit een grijs verleden tegenkomen. Toch zijn er overal in Almere standbeelden te vinden en vaak vormen zij een reflectie op de aard van de stad. De antiek ogende boog ('Nimis') in het Beatrixpark geeft als het ware een knipoog, omdat juist een rijk artistiek verleden ontbeekt. Daarnaast zijn er meerdere kunstwerken die verwijzen naar het feit dat Almere is gebouwd op de bodem van de voormalige Zuiderzee: water, nieuw land en schepen zien we in verschillende combinaties terugkomen.

Ook het feit dat Almere nog maar relatief kort wordt bewoond, is een terugkerend thema. In de jaren '70, toen de eerste mensen in Almere kwamen wonen, bestond het tradionele gezin nog uit een vader, moeder en twee kinderen, hetgeen abstract wordt weergegeven in 'Het Gezin' in Almere Haven.
'De Ontmoeting' uit 1991 laat mensen zien die elkaar wellicht voor het eerst ontmoeten. En in 2010 is de Almeerse bevolking multicultureel en divers, zoals verbeeld wordt in de bol vol gezichten in Almere Haven. De veelzeggende titel van het kunstwerk luidt: 'Koester Diversiteit'. De man die de bol op zijn voeten draagt, is letterlijk ondersteboven van alle ideeën en inzichten die al die verschillende mensen met zich meebrengen.

Er zijn ook kunstwerken die vooral vrolijk en grappig zijn, zoals 'De Gouden Man' in Almere Parkwijk, de vliegende schotel die zich in de straatstenen van de Filmwijk heeft geboord ('Fallen'), en het vijf meter lange, grasgroene knuffelkonijn dat op het dak van de bibliotheek in Almere Buiten ligt te luieren ('Grasduinen').