Home       Architectuur       Natuur       Kids       Kunst       Gallery       Info                        

Het Nieuwe Stadshart       Woonwijken       Experimenten       Overige gebouwen                   

BOUWEXPERIMENT DE FANTASIE
In 1982 organiseerde de stichting De Fantasie de prijsvraag 'Ongewoon wonen'. De opdracht: ontwerp een fantasievolle woning die geheel naar eigen wens is. Deze woning zou slechts vijf jaar blijven bestaan, omdat zo aan de normale regelgeving viel te ontkomen. Uit 142 inzendingen werden tien winnaars gekozen. De winnaars kregen een kavel van 450 m2 aan de zuidoever van het Weerwater, waar zij hun ontwerp mochten realiseren.
Het resultaat is een groep ongewone woningen die overigens nog steeds bekeken kan worden, want vanwege de grote belangstelling uit binnen- en buitenland zijn de experimentele huizen behouden. In 1989 werd de prijsvraag 'Ongewoon wonen 2' uitgeschreven, omdat er twee kavels waren vrijgekomen. Het resultaat hiervan is de woning 'Psyche' van de architect René van Zuuk. Hij is tevens de architect van het opvallende appartementencomplex The Wave, dat aan de noordelijke zijde van het Weerwater staat.
                       
BOUWEXPERIMENT DE REALITEIT
In 1985 schreef stichting De Fantasie opnieuw een prijsvraag uit: 'Tijdelijk Wonen'. De opdracht was om een fantasierijke woning te ontwerpen met een tijdelijk karakter. De jury beoordeelde de ontwerpen op vindingrijkheid, uitvoerbaarheid, constructie, materiaalgebruik en woonvorm. Uit 180 inzendingen werden 17 winnaars gekozen, die op een kavel nabij de zuidelijke kant van Noorderplassen (Oost) hun ontwerp mochten realiseren.
Het wijkje heeft de naam 'De Realiteit' meegekregen. Ondanks het tijdelijke karakter van de ontwerpen, staan - net als bij De Fantasie - de winnende woningen nog altijd overeind. Anders dan bij de woningen in het wijkje 'De Fantasie' zijn de bouwsels echter niet geschikt om permanent bewoond te worden. Om die reden gebruiken hun bedenkers ze tegenwoordig als weekendhuisje.
                       
BOUWEXPERIMENT DE EENVOUD
In 2006 hield het Comité De Fantasie, in samenwerking met het Centrum voor Architectuur, Stedenbouw en Landschap Almere (cASLa), een nieuwe prijsvraag. De opdracht was om een woning te ontwerpen met 'eenvoud' als leidend thema. Bovendien moest de woning een sterke verbinding hebben met haar bos- en waterrijke omgeving. De winnaars mochten hun ontwerp realiseren op een kavel in Noorderplassen West. Bijkomende uitdaging was wel dat de winnaars ook zelf kopers moesten zien te vinden. Uit binnen- en buitenland werden 299 ontwerpen ingezonden. Hieruit werden vervolgens 12 winnaars gekozen. De realisatie van de winnende ontwerpen heeft door onder meer de kredietcrisis flinke vertraging opgelopen. In 2009 hebben ten slotte 10 kopers een koopovereenkomst getekend. Hierna kon, in 2010, dan toch begonnen worden met de bouw van het wijkje 'De Eenvoud'. In 2013 waren echter nog maar vier van de twaalf ontwerpen gerealiseerd.
Anno 2020 zien we aan het Gerrie Knetemannpad in Noorderplassen West een kleine verzameling van woningen. De enige woning die direct de aandacht trekt is 'De Korf'. Dit is een grijze woning in de vorm van een bijenkorf. De buitenkant bestaat uit taps toelopende stalen platen. Deze worden onderbroken door vele raampjes, die de korf een speels effect geven. De woning bestaat uit twee woonlagen. 'De Korf' werd ontworpen door de gebroeders Kloosterboer, in samenwerking met het architectenbureau MADE architecten Rotterdam, en gerealiseerd in 2012.

Het 'Mirror House' is een rechthoekig gebouw dat op een verhoging staat en aan alle zijden spiegelende gevels heeft. In de glazen wanden van de woning zien we de bosrijke omgeving weerspiegeld, zonder dat we naar binnen kunnen kijken. Hierdoor lijkt de woning als het ware op te lossen in de omgeving. Het 'Mirror House' werd ontworpen door de architect Johan Selbing (Studio Selva) en de landschapsarchitecte Anouk Vogel en, net als 'De Korf', in 2012 gerealiseerd.