Home       Architectuur       Natuur       Kids       Kunst       Gallery       Info                        

Het Nieuwe Stadshart       Woonwijken       Experimenten       Overige gebouwen                   

GEWILD WONEN IN DE EILANDENBUURT
Na het ontstaan van de experimentele woonwijkjes 'De Fantasie' en 'De Realiteit' in de jaren '80 van de vorige eeuw, hebben met name de buitenexposities van de BouwRAI opmerkelijke woonwijken opgeleverd. Het gaat hierbij om de Muziekwijk (1990) en de Filmwijk (1992) in Almere Stad en meer recent de Eilandenbuurt (2001) in Almere Buiten.

De titel van de Bouwexpo 2001 luidde 'Gewild Wonen'. Het ging hier om consumentgericht bouwen, waarbij het de bedoeling was dat de huizen zouden voldoen aan de specifieke, individuele wensen van hun toekomstige bewoners.
Dit doel is door verschillende factoren, zoals tijdgebrek en een tekort aan samenwerking tussen de betrokken partijen, niet geheel bereikt.

Zo zijn de zogenaamde pakhuizen van architect Maarten Min (Bonairepier) aan de buitenkant hetzelfde, maar kunnen zij aan de binnenkant naar eigen wens worden ingedeeld (vast is alleen de kern met trappen en leidingen). Hoewel het wonen dus niet zo wild geworden is als beoogd, is een wandeling door de Eilandenbuurt zeker een aanrader.
                       

                       

                       
KLEURRIJK WONEN IN DE REGENBOOGBUURT
Direct naast de Eilandenbuurt in Almere Buiten ligt de Regenboogbuurt. De inspiratiebron voor deze kleurrijke wijk is de "Onkel Toms Hütte" (1926-1932) in het Berlijnse Zehlendorf, ontworpen door de Duitse architect Bruno Taut. Veel huizen in de Regenboogbuurt hebben de kleur die in de straatnaam wordt vermeld. Naast huizenblokken in alle kleuren van de regenboog staan er ook enkele gebouwen die niet alleen opvallen door hun kleur, maar ook door hun vorm.
Zo staan er in de Chamoisstraat gele torenwoningen die ontworpen zijn door Wickham Van Eyck Architects. Aan de Lage Vaart staan drie rode torenflats, de Rooie Donders. Hun vorm refereert aan de graansilo's die hier vroeger stonden. De Rooie Donders zijn ontworpen door Liesbeth van der Pol. Zij is ook de architecte van het project Klein India in de Hennahof, bestaande uit 72 woningen, 6 "mandeligheden" en een vijver.
                       

                             
ALMERE POORT
Almere Poort is het vijfde stadsdeel van Almere en anno 2020 nog volop in ontwikkeling. Almere Poort telt vijf wijken: het Europakwartier, Homeruskwartier, Olympiakwartier, Columbuskwartier en Duin. Elk kwartier heeft zijn eigen karakter. In het Columbuskwartier bijvoorbeeld staat duurzaamheid centraal. Je vindt hier dan ook straten vol rijtjeswoningen die standaard zijn uitgerust met zonnepanelen boven het dak. Almere Poort wordt gekenmerkt door een grote verscheidenheid aan woningen. Er is veel ruimte voor mensen die in hoge mate persoonlijk vorm willen geven aan hun woning.
In sommige gevallen is het zelfs mogelijk om een kavel te kopen en daarop zelf een huis te bouwen. In sommige straten is de diversiteit dankzij deze keuzevrijheid zo groot dat geen twee huizen hetzelfde zijn. Tegelijk met het ontstaan van de diverse kwartieren zijn alle nodige sociale voorzieningen gebouwd, zoals scholen, een gezondheidscentrum, winkels, bushaltes en NS station Almere Poort. Bovendien zijn er enkele bijzondere gebouwen te vinden, zoals het Topsportcentrum Almere en Het Klokhuis, dat de vorm heeft van een roze taart.
                       

                       
NOG MEER BIJZONDERE WONINGEN
In de wijk Overgooi in Almere Haven trekt de knaloranje Villa Overgooi, ook wel Villa van Vijven genoemd, de aandacht. Deze villa is ontworpen door NEXT Architects, in opdracht van een bewonerscollectief van vijf particulieren. De villa bestaat dan ook uit vijf woningen.

Eveneens in Almere Haven staat De Hulk. Dit was een van de eerste gebouwen in Almere's oudste stadsdeel. Het heeft door de jaren heen verschillende functies gehad. Rik Lagerwaard Architecten BNA BV kreeg de opdracht om dit gebouw in 2012 grondig te renoveren. Hiertoe is het gebouw tot aan de betonconstructie gestript. Het vernieuwde gebouw telt 27 appartementen, een activiteitencentrum, winkelruimten en een atelier op het dak. Het gebouw valt op door de dakpannen aan de gevel.

Aan de Cinemadreef in het centrum van Almere vind je onder meer De Aardbei van architect Frank van Waes. Het valt op door zijn rode kleur en glazen wand. Voorheen werd dit gebouw gebruikt door zowel Pabo Almere, als de tandartsenopleiding ACTA. Inmiddels is De Aardbei omgebouwd om studenten te kunnen huisvesten.
In Tussen de Vaarten (Almere Stad) bevinden zich enkele straten die gekenmerkt worden door een opvallende architectuur, zoals de 'geluidswalwoningen' van Tangram Architekten en de groene slinger van appartementen langs de Hoge Vaart (Renoirstraat), 'Twoface', van NIO architecten. Aan de Albrecht Dürerweg staan Patiowoningen met een boogvormig dak, ontworpen door Claus en Kaan Architecten (2005).

Het C. van Eesterenplein in de Bouwmeesterbuurt (Almere Buiten) is in 2012 heropend. Door de architecten Tako Postma en Wilco van Oosten (Inbo) zijn twee bestaande portieketageflats met winkels gerenoveerd. Daarbij hebben zij ook een nieuw gebouw ontworpen, dat bestaat uit 42 woningen en diverse publieke voorzieningen. Het geheel wordt gekenmerkt door wit geschilderd metselwerk, donkere omlijsting en ronde hoeken.

In de Victoria Regiastraat in de Bloemenbuurt (Almere Buiten) staan tien Watervilla's met een piramidevormig dak. Ze zijn ontworpen door SvS Architecten (Santman van Staaden Architecten) en opgeleverd in 1989.