Home       Architectuur       Natuur       Kids       Kunst       Gallery       Info                        

Het Nieuwe Stadshart       Woonwijken       Experimenten       Overige gebouwen                   

LA DEFENSE: DE PAREL VAN ALMERE
Het meest fotogenieke gebouw in Almere is La Defense van architect Ben van Berkel en zijn UNStudio (2004). Aangezien het verborgen ligt achter de hoge kantoortorens naast station Almere Centrum, zul je er niet snel vanzelf tegenaan lopen. La Defense bevindt zich aan de Willem Dreesweg 14-24, op een loopafstand van circa 5 minuten vanaf station Almere Centrum. Bovendien dient men er rekenening mee te houden dat het binnenterrein buiten kantoortijden wordt afgesloten. En dit is nu juist het spectaculairste deel van La Defense!

De glazen gevels van het binnenterrein zijn beplakt met reflecterend folie, waardoor de kleur van de gevel bij elke stap verandert: van rood naar geel of groen, en alles wat daartussenin zit. Wie op een zonnige dag (en tijdens kantooruren) komt, zal met gemak een heleboel bijzondere foto's kunnen maken.
La Defense bestaat uit twee gebouwen die als het ware in elkaar grijpen, zonder elkaar te raken. Hierdoor zijn binnenplaatsen ontstaan. Deze gebouwen beslaan een oppervlakte van 23.000 m2 en huisvesten kantoren, waaronder het UWV. Daarnaast bevat het complex 15.000 m2 aan parkeerruimte.

De gevels aan de buitenkant van La Defense worden bepaald door zilverkleurige aluminium platen, waardoor het geheel van de buitenkant gezien weinig opvalt. De grijze buitenkant vormt een opmerkelijk contrast met de schitterende, kleurrijke gevels van het binnenterrein: als een schelp met daarin een schitterende parel.
La Defense. Architect: Ben van Berkel/UNStudio      La Defense. Architect: Ben van Berkel/UNStudio      La Defense. Architect: Ben van Berkel/UNStudio      La Defense. Architect: Ben van Berkel/UNStudio     

La Defense. Architect: Ben van Berkel/UNStudio      La Defense. Architect: Ben van Berkel/UNStudio      La Defense. Architect: Ben van Berkel/UNStudio      La Defense. Architect: Ben van Berkel/UNStudio     

La Defense. Architect: Ben van Berkel/UNStudio      La Defense. Architect: Ben van Berkel/UNStudio      La Defense. Architect: Ben van Berkel/UNStudio      La Defense. Architect: Ben van Berkel/UNStudio     
NOG MEER BIJZONDERE GEBOUWEN

Topsportcentrum Almere

In Almere Poort staan niet alleen opvallende woningen, maar ook enkele bijzondere gebouwen. Topsportcentrum Almere is een sportcentrum met twee sporthallen. Het is ontworpen door Zwarts en Jansma Architecten en werd opgeleverd in 2007. Het fraaiste is waarschijnlijk de buitenkant: alle gevels van het gebouw tonen verschillende balsporten tegen een zwarte achtergrond. De sporters zelf zijn vormgegeven in witte, grijze en blauwe tegels.


WOS

Aan de rand van Almere Poort, onderaan de Oostvaardersdijk, staat het knalrode Warmte Overdracht Station (WOS) van de architect Willem Schutter. Zeer heet water, dat vanuit Diemen via een acht kilometer lange leiding in het IJmeer hierheen wordt getransporteerd, wordt in het Warmte Overdrachts Station op het Almeerse stadswarmtenet overgebracht. De industriёle look aan de zijde met de glazen gevel vormt een intrigerend contrast met de knalrode, zwart gespikkelde gevels aan de andere zijden van het gebouw. Het WOS werd in 2012 officieel in gebruik genomen.


Het Klokhuis

In het Cascadepark in Almere Poort bevindt zich nog een opvallend gebouw: het is roze en lijkt op een taart! Het is Het Klokhuis, dat tot stand gekomen is naar aanleiding van een prijsvraag van het kindertelevisieprogramma Het Klokhuis in 2011. Meer dan 1000 kinderen hebben destijds een ontwerp ingezonden. Door een jury zijn hieruit vijf ontwerpen gekozen, die vervolgens door architect Jord den Hollander zijn samengevoegd tot het uiteindelijke ontwerp. Momenteel zetelt de stichting Stad & Natuur in 'De Vrolijke Taart', oftewel Het Klokhuis.

Natuurbelevingcentrum De Oostvaarders

Aan de Almeerse kant van de Oostvaardersplassen bevindt zich natuurbelevingcentrum ‘De Oostvaarders’, geopend in 2009. Dit gebouw is ontworpen door Drost + Van Veen architecten bv en biedt plaats aan een informatiecentrum, restaurant, leslokaal, panoramaruimte (op de eerste verdieping) en een vergaderzaal. Om de natuur zo min mogelijk te verstoren moest er snel gebouwd worden. Om die reden bestaat het gebouw voornamelijk uit prefab massief houten wanden en vloeren.


Corrosia!

Sinds 1979 vormt Corrosia! het culturele hart van Almere Haven. Het gebouw met cortenstalen gevelbekleding is ontworpen door de architecten Rob Blom van Assendelft en Jan Koning. Na 35 jaar was het gebouw toe aan een update. Hiertoe heeft Rik Lagerwaard Architecten BNA BV onder meer de gevelbekleding van Corrosia! geheel vervangen. Tevens is het gebouw op straatzijde voorzien van meer glasopeningen, waardoor het meer betrokken wordt bij de Markt. Het gebouw huisvest 'Corrosia Theater, Expo & Film,' de Nieuwe Bibliotheek, De Schoor Welzijnswerk Almere, het gebiedskantoor Almere Haven en Café Roest.


Brandboxx De Dôme

Wie Almere via de A6, afslag Almere Stad, binnenrijdt, ziet meteen Brandboxx De Dôme, een gebouw dat veel mensen doet denken aan een vliegende schotel. Net als het ernaast gelegen Brandboxx The Cube is het ontworpen door de KOW Groep.


Gezondheidscentrum Filmwijk

In de Filmwijk staat het paarse Gezondheidscentrum, ontworpen door Aldo en Hannie van Eyck.
                       

                       

                       

                       
HEILIGE HUISJES
De diversiteit van de bewoners van Almere komt op verschillende manieren tot uitdrukking in het straatbeeld. Een voorbeeld hiervan is de Evenaar, een 3 km lange weg die van het centrum van Almere Buiten tot aan het begin van de Oostvaardersplassen loopt. De afgelopen jaren zijn hier verschillende gebedshuizen gebouwd, die op loopafstand van elkaar staan: Christelijke gemeente De Wegwijzer, een Vietnamese Boeddhistische pagode (de Van Hanh Pagode) (2015), een hindoeïstische tempel (The Golden Temple of Shri Vishnu) (2018) en een moskee (Moskee Omar Ibn Al Khattab).

In het centrum van Almere Buiten staat kerkcentrum 'De Drieklank' (1984). Deze naam verwijst naar zowel de drie-eenheid van Vader, Zoon en Heilige Geest als naar het feit dat het gebouw aanvankelijk werd gebruikt door drie kerkgenootschappen: de Rooms-Katholieke Andreas parochie, de Hervormde kerk en de Gereformeerde kerk.
Tegenwoordig worden hier uitsluitend protestantse vieringen gehouden.

Aan de Kerkgracht in Almere Haven bevindt zich Oecumenisch Kerkcentrum Goede Rede, het eerste kerkgebouw in Almere. Het werd ontworpen door de Friese architect Gerrit Steen en geopend in 1979. De kerk valt op door de bakstenen gevels die steil omhoog lopen naar twee puntige toppen, de losstaande klokkentoren, en de muurschildering die in 2005 door twee Russische kunstenaressen werd aangebracht.

In de wijk Tussen de Vaarten (Almere Stad) staat moskee Arraza (2010).