Home       Architectuur       Natuur       Kids       Kunst       Gallery       Info                        

Oostvaardersplassen       Almeerderhout       Lepelaarplassen       Kromslootpark       Pampushout       Nog meer natuur       Praktisch            
ALMEERDERHOUT
De Almeerderhout (1100 ha) is het grootste bos van Almere. Het omvat het Waterlandse Bos, Cirkelbos en het Kathedralenbos. In deze stadsbossen leven veel dieren. Zo kun je er onder meer haviken, buizerds en reeën tegenkomen.


Waterlandse Bos en Stadslandgoed De Kemphaan

Het populairste deel van de Almeerderhout is Stadslandgoed De Kemphaan, gelegen in het Waterlandse Bos. Op het stadslandgoed zelf is voor jong en oud veel te doen en te zien. Tevens vormt het een uitstekend vertrekpunt voor wandelingen en fietstochten in de omringende bossen. Op het stadslandgoed bevindt zich een bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer, waar je meer informatie kunt vinden over de Almeerderhout.


Cirkelbos en het Museumbos

In het Cirkelbos kun je lekker wandelen en fietsen. Je vindt hier ook het Museumbos. Dit is letterlijk een openluchtmuseum, maar dan wel anders dan anders. Het Museumbos is verdeeld in zes percelen van 100 bij 100 meter, zogeheten 'Boskamers'.
Op iedere boskamer heeft een kunstenaar zijn of haar creativiteit losgelaten. Het meest opvallende is de heuvel, genaamd 'Almere Boven'. Deze 30 meter hoge heuvel is te beklimmen via een pad. Op de top bevindt zich een monument voor de peetvaders van Almere, bestaande uit een gedenksteen van de kunstenaar Gijs Frieling en banken die ontworpen zijn door Sajoscha Talirz. Bij het bezoekerscentrum Almeerderhout van Staatsbosbeheer op Stadslandgoed De Kemphaan kun je een Doeboek voor kinderen van 6 t/m 12 jaar kopen (ca. 1 euro). Aan de hand van spelletjes in het boek kunnen kinderen het Museumbos verkennen.


Kathedralenbos en De Groene Kathedraal

In het Kathedralenbos vind je 'De Groene Kathedraal', een landschapskunstwerk van Marinus Boezem. De Groene Kathedraal is een kopie van de kathedraal van Reims, alleen bestaat de Almeerse kathedraal niet uit stenen maar uit 178 populieren! Deze bomen werden in 1987 geplant en zijn in de loop der tijd uitgegroeid tot een "bouwwerk" van 150 meter lang en 70 meter breed. In 1996 werd de Groene Kathedraal aangevuld met lijnen op de grond die de kruisribben van de gewelven symboliseren.
                       
STADSLANDGOED DE KEMPHAAN
Stadslandgoed De Kemphaan is een van de mooiste plekken in Almere. Het is grotendeels gratis en voor iedereen toegankelijk, wat een bezoek voor velen tot een aantrekkelijk dagje uit maakt. Het Stadslandgoed is veelomvattend. Je vindt er het Zuiderzeespeelbos, een kleine kinderboerderij, de apeneilanden van Stichting AAP, een koeienstal met daarnaast landbouwvoertuigen, Almere Jungle en de Jungle Store, het bezoekerscentrum Almeerderhout van Staatsbosbeheer, restaurants, picknicktafels en nog veel meer.


Spelen en leren

In het Zuiderzeespeelbos kunnen kinderen naar hartelust spelen. Het is een speeltuin die louter bestaat uit natuurlijke materialen, zoals hout en water. Er bevindt zich op Stadslandgoed De Kemphaan ook een labyrinth en een kleine speelplaats. 's Zomers zorgen de bedriegertjes op het centrale pleintje voor veel plezier en verkoeling. Het loont de moeite om een handdoek en droge kleding mee te nemen!

Direct naast het Zuiderzeespeelbos kun je kinderen en volwassenen hoog boven de grond over touwen zien lopen. Dit komt doordat hier ook Fun Forest Almere is gevestigd. Tegen betaling kun je hier op een veilige manier, dus met gordel en helm, door de bomen klimmen.

In het gebouw van Stad & Natuur Almere worden soms kleine tentoonstellingen gehouden. Ook in het bezoekerscentrum Almeerderhout van Staatsbosbeheer kun je meer te weten komen over de natuur.


Dieren

Op Stadslandgoed De Kemphaan wonen veel verschillende dieren. Er is een kleine kinderboerderij waar geiten en schapen geaaid mogen worden.
Een eindje verderop bevindt zich een stal met koeien. Ook kun je aapjes kijken bij Stichting AAP. Deze stichting vangt verschillende soorten apen en andere dieren op, die voorheen slecht behandeld werden.

In het overdekte Dierenpark Almere Jungle (te bereiken via de ingang van de Jungle Store) kun je veel verschillende dieren zien. Sommige dieren, zoals vissen en schildpadden, mag je ook zelf voeren met voer dat je ter plaatse kunt kopen. Dierenpark Almere Jungle is helaas niet gratis toegankelijk en het entreegeld wordt regelmatig verhoogd. Daar staat tegenover dat er ook steeds meer dieren te bewonderen zijn. Vanaf het (buiten)terras van het Jungle Café zijn diverse vogels te zien.

Zowel in de Jungle Store als bij het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer kun je leuke souvenirs kopen.


Eten en drinken

Stadslandgoed De Kemphaan biedt genoeg gelegenheden om eten en drinken te kopen. Zo is er het Kip & Ei restaurant Dubbel-Op met een terras aan het water en uitzicht op de apeneilanden van Stichting AAP. Op warme dagen is het heerlijk om een ijsje te eten in het Jungle Café (naast de Jungle Store en Dierenpark Almere Jungle). Er is zowel binnen als buiten een terras. Ook bij Restaurant Buitengewoon Lekker (direct naast het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer) kun je terecht voor bijvoorbeeld een versbelegd broodje, sap, koffie en een stuk taart. Hier kun je ook buiten op het terras zitten.

Op zaterdagochtend is er een boerenmarkt waar je biologische producten kunt kopen.

Voor degenen die zin hebben om te picknicken zijn er op Stadslandgoed De Kemphaan ruimschoots picknicktafels en grasveldjes aanwezig.