Home       Architectuur       Natuur       Kids       Kunst       Gallery       Info                        

Oostvaardersplassen       Almeerderhout       Lepelaarplassen       Kromslootpark       Pampushout       Nog meer natuur       Praktisch            
BUITENHOUT
Langs de A6 in Almere Buiten strekt zich een stadsbos uit met de naam 'Buitenhout'. Het is voor Buitenaren een fijn bos, onder meer omdat het een gebied is waar honden los mogen lopen. Er leven veel verschillende dieren, zoals reeën en konijnen. Soms kun je er roofvogels zien. Maar ook andere vogels, zoals puttertjes en de koekoek, komen er graag. Aangezien er zich hier een manege bevindt, zijn er speciale ruiterpaden waarvan dankbaar gebruikgemaakt wordt. Verder loopt er een fietspad door het bos en zijn er veel onverharde wandelpaden.
Het bos bevat uiteenlopende boomsoorten, zoals sparren, essen en hazelaars. Helaas heeft ook dit bos te maken met essentaksterfte. Dit is de reden waarom Staatsbosbeheer hier essen kapt en in de winter nieuwe bomen plant.

In het voorjaar en de zomer fladderen er veel vlinders rond, zoals oranjetip, gehakkelde aurelia en kleine vos. En in de herfst kun je in Buitenhout veel verschillende paddenstoelen vinden.
                       

                       

                       

                       

                       
HET BOS DER ONVERZETTELIJKEN EN HET HANNIE SCHAFTPARK
In ongeveer een uur kun je rond de Leeghwaterplas wandelen. Je komt dan door zowel het Hannie Schaftpark, als het Bos der Onverzettelijken (aan de Vrijheidsdreef in de Verzetswijk). Het Bos der Onverzettelijken is een monument, dat alle Nederlanders herdenkt die in de periode 1940-1945 vanwege hun verzetswerk in Nederland en Nederlands Oost Indi ë gefusilleerd.
In 1993 zijn hier 2133 bomen geplant, die herinneren aan evenzoveel omgekomen verzetsstrijders. Op wegwijzers valt meer te lezen over de Tweede Wereldoorlog.

Het Hannie Schaftpark is ideaal voor joggers. Er is zelfs een trimroute uitgezet met diverse trimtoestellen. Het park is tevens een gebied waar honden los mogen lopen.
                       
BEATRIXPARK EN DEN UYLPARK
Het Beatrixpark in Almere Stad (Muziekwijk) is een ruim opgezet stadspark. Er bevinden zich grasvelden waar je gezellig kunt picknicken en een balletje kunt trappen. In de vijver varen soms bootjes voorbij en door het hele park lopen wandel- en fietspaden. Voor de jeugd is er een leuke speeltuin en een skatebaan (beide zijn gratis toegankelijk).
En jong en oud kan terecht bij de midgetgolfbanen van de Beatrixboekaniers, die zich direct naast de speeltuin bevinden.In het kleinschaliger Den Uylpark, dat grenst aan het Beatrixpark, bevindt zich een kinderboerderijtje. In beide parken kun je kunstwerken tegenkomen, zoals het standbeeld van Joop den Uyl en een antiek ogende folly.
                       
VLINDERTUIN
Verscholen in het Polderpark in de Bouwmeesterbuurt (Almere Buiten) ligt de kleinschalige Vlindertuin. Deze weelderige tuin staat vol bloemen die vlinders en andere insecten aantrekken, zoals stokrozen, phlox, en zonnehoed. Ook aardig om te weten, is dat deze tuin wordt onderhouden met hulp van vrijwilligers en scholieren.
Het nadeel hiervan is wel dat de Vlindertuin niet altijd even goed wordt onderhouden. De Vlindertuin wordt niet afgesloten en is dus altijd vrij toegankelijk. Kinderboerderij De Beestenbende ligt op loopafstand van de Vlindertuin.