Home       Architectuur       Natuur       Kids       Kunst       Gallery       Info                        

Oostvaardersplassen       Almeerderhout       Lepelaarplassen       Kromslootpark       Pampushout       Nog meer natuur       Praktisch            
NATUURORGANISATIES EN BEZOEKERSCENTRA
Natuurorganisaties

De natuurgebieden in Almere worden beheerd door verschillende organisaties. Zo vallen de grootste natuurgebieden, de Oostvaardersplassen en de Almeerderhout, onder beheer van Staatsbosbeheer. Daarnaast onderhoudt Staatsbosbeheer diverse stadsbossen in Almere, zoals Buitenhout en het Kromslootpark.

Het Flevo-landschap is een stichting die de Lepelaarplassen, Pampushout, het Wilgenbos, Wilgeneiland, en het Vaartsluisbos beheert.

Stad & Natuur is een organisatie die in opdracht van gemeente Almere probeert de inwoners van Almere te betrekken bij de Almeerse natuur. Stad & Natuur telt diverse locaties, zoals Stadslandgoed de Kemphaan, het Vroege Vogelbos met schaapskooi, het Den Uylpark inclusief de kinderboerderij, kinderboerderij de Beestenbende, en Het Klokhuis. De organisatie beheert deze locaties, fungeert als kennisloket en organiseert leuke en leerzame workshops en excursies. Voor kinderen zijn er bijvoorbeeld perenplukmiddagen en excursies waarin wordt gespeurd naar sporen en paddenstoelen.

IVN afdeling Almere is een vereniging van vrijwilligers die activiteiten organiseert op het raakvlak van natuur, milieu, landschap en leefomgeving. Hierbij maakt het gebruik van locaties van Stad & Natuur, met name van de schaapskooi in het Vroege Vogelbos.
IVN Almere beheert zelf de bij de schaapskooi gelegen IVN-Bostuin en de IVN-bomentuin op Stadslandgoed De Kemphaan. Daarnaast zorgt het onder andere voor wandel- en fietsroutes en organiseert het activiteiten voor jong en oud.


Bezoekerscentra

Wie meer wil weten over de natuur in Almere kan een bezoekje brengen aan een bezoekerscentrum van genoemde natuurorganisaties. Let er wel op dat openingstijden in verband met coronamaatregelen aangepast kunnen zijn!

Oostvaardersplassen: Natuurbelevingcentrum De Oostvaarders (Staatsbosbeheer), Oostvaardersbosplaats 1 (Almere).

Almeerderhout/Stadslandgoed De Kemphaan: Buitencentrum Almeerderhout (Staatsbosbeheer), Kemphaanlaan 4. Eveneens op het stadslandgoed bevindt zich een gebouw van Stad & Natuur, Kemphaanstraat 1. Af en toe worden hier kleine tentoonstellingen en activiteiten georganiseerd.

Lepelaarplassen/Wilgenbos: Bezoekerscentrum De Trekvogel (Het Flevo-landschap), Oostvaardersdiep 16, Almere.


WANDELEN EN FIETSEN IN ALMERE
Almere heeft zowel schitterende natuurgebieden als kilometerslange wandel- en fietspaden. Een ideale combinatie voor wie al wandelend of fietsend wil genieten van de natuur. Het is de moeite waard om eten en drinken mee te nemen voor onderweg.

Een aanrader voor zowel wandelaars als fietsers is een 'Rondje Lepelaarplassen'. De folder 'Een rondje Lepelaarplassen' met een plattegrond en beschrijving is af te halen bij bezoekerscentrum De Trekvogel (Oostvaardersdiep 16, aan de Oostvaardersdijk):


Wandelen

Staatsbosbeheer telt vele wandelroutes in de natuurgebieden die het beheert. Deze routes zijn meestal te volgen aan de hand van paaltjes met een bepaalde kleur. Zo zijn er meerdere wandelroutes aan de Almeerse zijde van de Oostvaardersplassen: wandelroutes Oostvaardersplassen (Staatsbosbeheer) Ook in de bossen rondom Stadslandgoed De Kemphaan, het Almeerderhout, zijn vele wandelroutes te volgen: wandelroutes Almeerderhout/Stadslandgoed De Kemphaan (Staatsbosbeheer)


In de Pampushout kun je een korte wandeling maken, die door het plukbos voert en waarbij je meerdere plekken passeert waar scheepswrakken zijn gevonden. In de routebeschrijving van Het Flevo-landschap kun je meer lezen over deze historische vindplaatsen:


Het IVN heeft diverse wandelroutes uitgezet, die gratis te downloaden zijn: IVN-wandelroutes


Fietsen

Almere heeft een Fietsknooppuntennetwerk, waarmee je via genummerde borden van knooppunt naar knooppunt fietst. Aan de hand van het Fietsknooppuntennetwerk kun je zelf eenvoudig een route uitstippelen. Dit kan onder meer met behulp van de volgende website: www.route.nl. Je kunt ook een kaart met het Fietsknooppuntennetwerk afhalen bij het VVV-kantoor (De Diagonaal 199, Almere Stad).

Het Flevo-landschap heeft alvast de volgende fietsroute bedacht die van het ene naar het andere fietsknooppunt leidt:

De anwb heeft diverse fietsroutes in Almere uitgezet, die door verscheidene natuurgebieden voeren. Hierbij wordt eveneens uitgegaan van het Fietsknooppuntennetwerk:

 • Groen Almere-route
  Afstand: 33 km
  Beginpunt: Fietsknooppunt 01 (nabij NS-Station Almere Centrum),
  brug op de kruising Den Uylpad/Componistenpad

 • Langs Almeerse Wateren
  Afstand: 41 km
  Beginpunt: Bezoekerscentrum De Trekvogel (Het Flevo-landschap),
  Oostvaardersdiep 16

 • Grote natuurgebiedenroute
  Afstand: 44 km
  Beginpunt: Fietsknooppunt 85, Kemphaanstraat 3 op Stadslandgoed De Kemphaan (Almeerderhout)

Voor wie een blik werpt op de kaart van Flevoland ligt fietsen rondom de Oostvaardersplassen voor de hand. Het grootste deel van de route gaat door Lelystad. Aangezien bijna 12 kilometer van deze ronde (in totaal 35 km) bestaat uit een rechte lijn over de Oostvaardersdijk kan het handig zijn om rekening te houden met de windrichting. Bij veel tegenwind kan de ronde wellicht beter in tegenovergestelde richting gereden worden. Men kan de fietstocht zowel bij het bezoekerscentrum in Almere als in Lelystad beginnen. Staatsbosbeheer heeft de routebeschrijving op papier gezet. Deze is te downloaden via haar website:

 • Fietsroute Oostvaardersplassen
  Afstand: ca. 35 km
  Beginpunt: Natuurbelevingcentrum De Oostvaarders (Staatsbosbeheer), Oostvaardersbosplaats 1, Almere (of Buitencentrum Oostvaardersplassen in Lelystad)


Mountainbiken

Voor mountainbikers zijn er ook speciale routes uitgezet. Zo is er een route in het Kotterbos en twee in de Almeerderhout:

GROEPSEXCURSIES EN BEDRIJFSUITJES IN DE ALMEERSE NATUUR
Er worden uiteenlopende groepsexcursies georganiseerd in de Almeerse natuur. Staatsbosbeheer organiseert bijzondere activiteiten, die vaak wel wat kosten. Zo kun je onder begeleiding van een gids (roof)vogels gaan spotten of met de beverbus het Almeerderhout verkennen. Ook zijn er mogelijkheden voor bedrijfsuitjes. Per kano op zoek naar beversporen of lekker steppen in het bos met je collega's bijvoorbeeld.

IVN Almere heeft vrijwilligers die geïnteresseerden rondleiden in het Oostvaardersbos en andere natuurgebieden in Almere. Voor IVN leden zijn alle excursies altijd gratis. Ben je geen lid, dan wordt doorgaans een kleine bijdrage per excursie gevraagd. Speciaal voor kinderen is er de IVN Jeugdnatuurclub.
FlevoBirdwatching biedt een bijzondere kans om tientallen soorten vogels te zien en te horen. Tijdens een groepswandeling in het prachtige gebied rond de Oostvaardersplassen helpt een deskundige gids je vogels te detecteren, zoals de bosrietzanger, zwarte ruiter, bruine kiekendief en de slechtvalk. Wie geluk heeft, ziet ook de zeearend. De wandelexcursies zijn geschikt voor zowel leken, als meer ervaren vogelkijkers.